Bij WKPA geloven we in een betere wereld door #EerlijkeLobby. We zijn daarom erg gelukkig met onze opdrachtgevers, die opkomen voor de zwakkere belangen in de samenleving. Met name in de groene wereld is de #EerlijkeLobby van WKPA momenteel zeer actief!

Dat kan niet los gezien worden van het publiek debat. Klimaatakkoord, stikstofcrisis en boerenprotesten: het is lang geleden dat onderwerpen van natuur en milieu zo de voorpagina’s van de kranten domineerden. Voor WKPA zijn deze maatschappelijke discussies natuurlijk de krenten in de pap. We zijn daarom ook blij en trots dat we dit najaar veel opdrachten mogen uitvoeren voor natuur-en milieuorganisaties.

Zo mogen we de beleidsbeïnvloeding versterken van Vogelbescherming Nederland. Deze organisatie zet zich onder andere in voor de boerenlandvogels, die zwaar te lijden hebben onder de intensieve landbouw. Eerder dit jaar maakten we een advies voor de lobbystrategie van VBN. Ook onderzochten we de coalitieakkoorden voor Provinciale Staten op kansen voor de natuur. Een vergelijkbaar onderzoek hebben we verricht voor de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de NVDE.

De Groene11, het samenwerkingsverband van natuur-en milieuorganisaties in Den Haag, staan we vanaf 1 november tijdelijk bij rond met name energie-onderwerpen. En LandschappenNL, het samenwerkingsverband van provinciale landschappen, met de bescherming van het landschap.

Daarnaast hebben we net een advies afgerond over de decentrale lobby rond zoetwater natuur van het Wereld Natuur Fonds. Dit sluit aan bij onze focus op de provinciale en gemeentelijke bestuurslaag, die steeds belangrijker wordt in het Nederlandse bestuurlijk stelsel.  Voor de Vereniging Milieudefensie mochten we een onderzoek uitvoeren, aan de vooravond van hun campagne Operatie Klimaat. Tegelijkertijd verzorgden we een deel van de trainingen voor de Fair Future Generators, het maatschappelijke diensttijd initiatief van Milieudefensie.

Voor de Plastic Soup Foundation speelden we een bescheiden adviserende rol achter de schermen van de Plastic Health Summit. Tijdens dit wereldwijde congres werd veel alarmerend nieuw onderzoek gepresenteerd over de impact van plastic op menselijke gezondheid. Een Utrechtse studie toont aan dat microplastics zorgen voor hogere sterfte van menselijke immuuncellen. Een eerste teken aan de wand van een onderzoeksveld dat nog in de kinderschoenen staat.

Medio november vindt de global final plaats van ClimateLaunchpad, de wereldwijde competitie van cleantech startups. Rond dit evenement zullen we de komende weken buzz proberen te creëren. Belangrijk onderdeel van ClimateLaunchpad is de uitreiking van de female leadership award. In de startup wereld blijken vrouwen namelijk veel moeilijker financiering te kunnen aantrekken dan mannen. ClimateLaunchpad wil daarom naar 50% female leadership – en ze zijn al aardig op weg.

De roots van WKPA liggen bij Natuurmonumenten. Eefje, Myrthe en Tino hebben daar jaren gewerkt. De kennis en expertise die we daar vergaarden inzetten voor andere organisaties, was één van de belangrijkste redenen om WKPA op te richten. Des te blijer worden we ervan dat dit we dit momenteel volop mogen doen. Met groene #EerlijkeLobby.