Door Pieter Veldhuizen 

Wees niet bang. Het gaat prima met WKPA. Wel moesten we even bijkomen van een recent bezoek aan België met enkele opdrachtgevers, zowel fysiek als mentaal.

De taalstrijd, de economische divergentie, de staatsinrichting: van buiten denken wij in Nederland wel het een en ander te weten van onze zuiderburen. Niets bleek minder waar. Het is namelijk nog veel gecompliceerder dan wij dachten.

Een sprekend voorbeeld is de discussie rondom de geluidshinder van Zaventem, de nationale luchthaven, waarin de Federale, Vlaamse en Brusselse regering lijnrecht tegenover elkaar staan. Lees hier een prachtige historiek van een decennialang voortdurend politiek conflict waarin werkelijk alles voorbij komt. Van botsende belangen tussen milieu en werkgelegenheid tot een verhitte juridische strijd.

Enfin, en toen was het voorgerecht nog niet eens geserveerd op donderdagavond. Verschillende sprekers, waaronder Stefaan Fiers en Dries Holvoet maakten voor ons de ingewikkelde politieke context van België een stuk behapbaarder.

Een paar nieuwe inzichten: ministers worden ondersteund door een uitgebreid kabinet, veel groter dan de bontkraag van politiek assistenten en woordvoerders die wij kennen bij bewindspersonen. Raadgevers, koks en medewerkers externe relaties, in België bestaat een hele politiek benoemde tussenlaag tussen ambtenarij en minister.

En wat te denken van de invloedrijke partijkantoorbaronnen? In Nederland toch een vrij beperkt gezelschap dat, op een enkele lobby voor een verkiezingsprogramma na, amper bezoek krijgt van lobbyisten achter de statige gevels. Maar in België dus dé plek om te beginnen met uw lobby.

Dubbelmandaten zijn ook niet weg te denken uit de Belgische politiek. Uw burgemeester zou zo ook maar Federaal Parlementslid kunnen zijn, naar Frans model. Wat betreft verkiezingen wordt vanuit de Belgische Kiesraad ook rekening gehouden met spreiding van kandidaten. Elke regio wordt dus naar rato vertegenwoordigd. Wellicht een inspiratie voor Nederland waarin regionale vertegenwoordiging nog wel eens ter discussie staat. Om maar te zwijgen over een eventueel districtenstelsel….

Mocht u nou meer willen weten over België of in contact willen komen met relevante stakeholders aldaar, schroom niet WKPA te benaderen. Wij kunnen u op maat meenemen in dit complexe, maar interessante speelveld.

Zoals een goede vriend van mij, zelfverklaard NederBelg, tijdens het bezoek zei: “België is een bizar land, maar o zo heerlijk.” Ik denk dat dit het wel goed samenvat.

Om maar in het Engels af te sluiten (we willen de taalstrijd niet verder aanwakkeren): we’re still confused, but on a much higher level.

Wallaart & Kusse Public AffairsWallaart & Kusse Public Affairs