Laura Bromet (47) is moeder van vier kinderen en sinds 2014 wethouder voor GroenLinks in de gemeente Waterland. Ze is al een paar jaar actief in de politiek. Ze begon in de lokale politiek en werd vervolgens fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Later mengde ze zich in de politiek van de gemeente Waterland. Hier heeft ze inmiddels de rol van raadslid en fractievoorzitter bekleed, en is ze momenteel wethouder. Als wethouder zet zij zich onder andere in voor duurzaamheid, verkeer en vervoer. Hoe denkt zij over lobbyen bij een gemeente?

Lobbyen op lokaal niveau

Laura Bromet stelt dat lobbyen overal mogelijk is, ook voor burgers in de gemeente. Als burger is er altijd een mogelijkheid om op te komen voor jouw belang. Op gemeenteniveau kan dit op verschillende manieren, onder andere door in te spreken tijdens raadsvergaderingen. Op deze manier kun je je standpunt uiten en hierover met de gemeenteraad in gesprek gaan. ‘Dit is mogelijk op ieder beleidsterrein. Daarnaast is het slim om medestanders te vinden, mensen die hetzelfde denken over jouw onderwerp’, aldus Bromet.

Wil jij je inzetten voor het behoud van natuur in jouw gemeente? Zorg er dan voor dat meer mensen achter dit standpunt staan, vertel over jouw standpunt aan anderen. Voor het verspreiden van een standpunt kan lokale media goed worden gebruikt.

Daarnaast kan het nuttig zijn contact te zoeken met de lokale media. Bromet vertelt: ‘Bij ieder lokaal medium – televisie of krant – is er vaak één iemand verantwoordelijk voor politieke verslaglegging. Een lokaal medium laat graag meerdere kanten van een verhaal zien, en dus ook jouw verhaal!’

Lobbyen is voor iedereen mogelijk

Lobbyen is voor iedereen in Waterland mogelijk, zowel bedrijven als burgers maken gebruik van de mogelijkheid om te kunnen spreken in de raadsvergadering, vertelt Bromet. Dit illustreert ze met twee voorbeelden: Debbie Been en de Slimme Bandenpomp. Debbie Been – een inwoner van Waterland – heeft zich ingespannen voor een tunnel om de aanleg van extra asfalt in de gemeente Waterland te voorkomen. Hiervoor heeft ze een groep medestanders weten te verzamelen die samen tot een statement zijn gekomen. Een groeiend aantal mensen sluit zich hier bij aan. Ze hebben een crowdfundingactie gestart om onafhankelijk onderzoek te financieren. Op basis hiervan hebben ze hun alternatief gepresenteerd aan de lokale overheid. Momenteel worden de initiatiefnemers intensief betrokken bij het proces.  Bromet maakt zich vanuit haar functie als wethouder sterk voor de tunnel en gaat regelmatig in gesprek met de groep.

De Slimme Bandenpomp – een pomp voor autobanden – is een bedrijf dat Waterland en andere Nederlandse gemeenten wil overtuigen van de toegevoegde waarde van hun product. De Slimme Bandenpomp maakt het mogelijk dat je altijd je banden kan oppompen en dus kan rijden met harde banden. Voor de consument scheelt dit veel geld en de gemeente biedt het voordelen op het gebied van financiën, milieu en verkeersveiligheid. Het contact tussen de Slimme Bandenpomp, Laura Bromet en de Gemeente Waterland was snel gelegd en samen zijn ze tot concrete maatregelen gekomen. De Slimme Bandenpomp staat inmiddels in de Gemeente Waterland.

Het advies dat ik je kan geven om invloed uit te oefenen in je eigen gemeente is dat je de stap moet durven zetten om te gaan spreken over je eigen belang.

Wallaart & Kusse Public AffairsWallaart & Kusse Public Affairs