Je bent jong en je wilt wat. Dan is Statenlid willen zijn, niet het eerste wat in mij opkomt.

Voor Lyke Veen is dat heel anders. Zij is 23 jaar, studeert geschiedenis in Utrecht en is sinds maart het jongste Statenlid van de provincie Utrecht. Wat Lyke betreft de mooiste provincie van Nederland. “Gelegen in het midden van ons land, met mooie natuur, monumenten en veel historie. Heel divers.”

De keuze voor de provincie was voor haar heel logisch.

“Ik vond politiek al langer interessant en wilde daar graag iets mee doen. Maar wat dan, waar dan en vooral hoe? Toen kwam ik toch al snel bij de provincie terecht. Een bijzondere bestuurslaag tussen het Rijk en de gemeenten in. Daar kijkt men verder dan de dag van morgen, naar de lange termijn: echt naar de toekomst. Maar het draait wel om concrete resultaten. Die combinatie is voor jongeren belangrijk.”

Lyke wil zich namelijk inzetten voor jongeren in de provincie.

“Tijdens de campagne deed ik jongerendebatten, werd ik uitgenodigd door studentenverenigingen en sprak ik bij de fietstour door de provincie met veel jongeren. Ik blijf de komende periode de provincie ingaan. Zo wil ik straks graag een tour doen langs MBO-scholen. Jongeren hebben geen idee wat de provincie allemaal voor ze kan betekenen. Terwijl de provincie dichterbij is dan je zou denken. Ik wil jongeren hier bewust van maken.”

Wonen is zo’n belangrijk onderwerp voor jongeren.

Net als veilig fietsen en de aansluiting van studie en stage op de arbeidsmarkt. “Natuurlijk wordt er in de provincie wel over studenten en studentenhuisvesting gesproken, maar voor mijn gevoel gaat het vaker over andere doelgroepen. Over bijvoorbeeld huiseigenaren en ouderen. Er is zelfs een hele partij voor ouderen. Zonde dat het belang van jongeren niet beter behartigd wordt.” Lyke is natuurlijk zelf jong en gebruikt haar eigen situatie, wensen en meningen in haar politieke werk. Toch zou het mooi zijn om meer signalen van jongeren te ontvangen.

Je bent jong en je wilt wat.

Dan moet je volgens Lyke vooral je stem laten horen. “Veel jongeren zijn huiverig om zich uit te spreken. Zij denken dat ze te weinig ervaring hebben om ergens iets van te vinden. Maar dat is onzin.” Op woensdag 8 mei mogen inwoners van de provincie Utrecht meedenken over de Strategische Agenda Coalitiebesprekingen. Dit document is opgesteld op basis van de tot nu toe gevoerde gesprekken tussen Groenlinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie. Lyke zou het mooi vinden als jongeren zich voor die dag aanmelden. De deadline is vandaag om 17.00uur. “Wees vooral niet bang en geef je gewoon op!”