Door Sophie Ter Vrugt
“Miljoenen vrouwen worden maandelijks ongesteld. Huidige menstruatiemiddelen zoals tampons en maandverband zijn duur, milieuonvriendelijk en brengen gezondheidsproblemen met zich mee. De menstruatiecup maakt korte metten met al deze problemen en zou vergoed moeten worden in de basisverzekering.”
Dit is de intro van de petitie van de vier studenten Lisa, Anna, Janneke en Lotte. Zij zetten zich in om menstruatiecups in het basispakket te krijgen. Daarnaast willen ze ook het taboe rondom menstruatie doorbreken. Sophie ter Vrugt sprak namens WKPA met Janneke Wijman, één van de vier initiatiefnemers van de petitie.
Taboes doorbreken
Zelfs in Nederland heerst nog steeds een ontzettend taboe op alles rondom menstruatie. Vaak worden tampons maar ‘onder de tafel’ doorgegeven aan een vriendin en op het werk vertellen vrouwen niet makkelijk dat ze buikpijn hebben door de menstruatie.
Het idee voor de start van de petitie is ontstaan naar aanleiding van het beleid op Engelse scholen. Daar bieden ze op scholen namelijk gratis tampons en maandverband aan. Toch wordt dankzij het aanbieden van gratis menstruatiemiddelen het taboe hier niet doorbroken. ‘‘Het blijft toch lastig om als scholiere zomaar even langs de conciërge te lopen en erom te vragen.’’
Het Engelse voorbeeld heeft de vier initiatiefnemers geïnspireerd, maar het gratis aanbieden van maandverband en tampons is financieel niet haalbaar in Nederland. Daarbij is het niet erg milieuvriendelijk omdat al het afval in de prullenbak verdwijnt.
De initiatiefnemers gaan daarom een stap verder en zijn een petitie gestart. De menstruatiecup is namelijk een milieuvriendelijker alternatief en verdient opgenomen te worden in de basisverzekering.
Aan de media-aandacht rondom de menstruatiecup ontbrak het de afgelopen weken niet. Van alle kanten stroomden de reacties binnen. Dat het ondanks de media-aandacht toch nog een taboe-onderwerp is, blijkt enkel al uit de vele negatieve reacties die ze ontvingen.
‘‘Dan wil ik mijn bier en scheermesjes ook vergoed.’’
De reacties kwamen niet enkel van mannen, ook vrouwen lieten zich negatief uit over de petitie. Toch kunnen de initiatiefnemers er goed mee omgaan. Voor hen is het keer op keer een bewijs dat het nog steeds een taboe onderwerp is. Gelukkig waren er ook positieve reacties uit verschillende hoeken met daarin steun voor hun lobby.
Verder in de lobby
Volgens Janneke wordt het plan nog verder uitgebreid, maar moeten ze nog uitzoeken hoe precies. Ze hebben al contact gehad met verschillende politieke partijen in Den Haag. Ook zijn ze met zorgverzekeraars in gesprek. “Wij zetten als – nog onervaren – lobbyisten alle middelen in die er zijn.’’
Janneke spreekt nu met anderen over menstruatie tijdens een kopje koffie. Het doel om menstruatie bespreekbaarder te maken is dus al goed gelukt. Of Janneke nog tips heeft voor andere burgerlobbyisten? “Als je het gewoon doet kom je echt al ver. Al het werk en de tijd die je erin stopt krijg je uiteindelijk terug. Het werkt echt positiever dan we hadden gedacht!”
Wil je de petitie ondertekenen? Dat kan hier!
Bron afbeelding: Metro