Door Myrthe Kusse

Noord-Hollands Statenlid Suzanne Klaassen is woordvoerder duurzaamheid voor D66. Zij waardeert de input van organisaties, bedrijven en experts op haar onderwerp. Voor duurzame energie weten belangengroepen en initiatiefnemers haar vaak wel te vinden. “Maar helaas”, zegt zij, “benaderen veel mensen mij te laat. En dat is zonde, want er zitten vaak goede punten bij.”

Het beste moment om kennis te maken met een Statenlid is vlak na de verkiezingen. Gewoon een felicitatie en een verzoek om een kop koffie werkt het beste. “Zo vlak na de verkiezingen hebben Statenleden vaak wel tijd. Er wordt op dat moment druk onderhandeld over een coalitieakkoord en dan is het fijn om je als Statenlid alvast te kunnen verdiepen in je woordvoerderschap.”

Na een prettige kennismaking is het makkelijker om elkaar te bellen. Als Suzanne vragen heeft, pakt ze gewoon de telefoon. Uiteraard is het ook verstandig om zelf contact op te nemen als je het Statenlid extra informatie mee wilt geven. Maar verdiep je dan wel goed in de agenda van de Provinciale Staten. Deze is te vinden op de website van de Provincie Noord-Holland.

Ongeveer elke maand vergaderen de Provinciale Staten op een maandag. Daarvoor vindt de gedachtewisseling in zogenaamde Commissievergaderingen plaats. De bijdrage die daar gedaan wordt, wordt voorbereid in de fractie. “Daar bepalen we als fractie onze inbreng. Ik bedenk dus niet in mijn eentje wat ik ga zeggen, dat doen we met zijn tienen.” Na deze fractievergadering ligt de inbreng in de commissie zo goed als vast. “Daarna nog informatie sturen, is vaak mosterd na de maaltijd want dan kunnen we dit niet meer in de commissie met de andere partijen delen. Probeer ons dus zo vroeg mogelijk te informeren.”

Veel mensen nemen echter niet tijdig contact op. Suzanne: “Soms krijgen we op de zondag voor de Provinciale Staten vergadering nog een bijdrage. Dat is ontzettend jammer, de weken ervoor is namelijk bijna alles al besproken. Als je op tijd de juiste informatie brengt, valt er in de provincie veel te halen.”