Amel Namane werkt sinds kort bij Wallaart & Kusse. Daarnaast is ze gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam. Stagiair Meryem van Gelder interviewde haar over deze combinatie en haar visie op het werk in de gemeenteraad. 

Na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam was het feest voor de Partij van de Arbeid, die een grote winst behaalde. Amel Namane is sinds de verkiezingen gemeenteraadslid bij de PvdA en heeft helder voor ogen wat de rol van politicus voor haar betekent. ‘Als politicus wil je de verhalen van buiten het stadhuis naar binnen halen’ antwoord Amel op de vraag waarom ze de gemeenteraad in wilde. ‘Het is belangrijk om te zorgen dat meer verschillende stemmen gehoord worden.’ De diversiteit van de stad maakt Amsterdam bijzonder volgens Amel, en ze vindt het belangrijk om zich daar als politicus actief voor in te blijven zetten. ‘Er zijn veel onderwerpen waar de gemeente over gaat. Je moet goed opletten welke invloed beleid heeft op de levens van mensen’. 

Het aantal mensen dat naar de stembus is gegaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is dit jaar lager dan ooit, en daar is Amel zich van bewust. ‘Je kunt niet zeggen dat er een enkele oplossing voor is, dat is te makkelijk. Het is in ieder geval belangrijk dat je mensen serieus neemt en ze met respect behandelt.’ Daarnaast vindt Amel dat politici niet alleen duidelijk moeten maken waar ze voor staan, maar ook moeten zorgen dat ze daadwerkelijk wat bereiken op die punten. Daarbij is het goed om je inspanningen te laten zien en mensen mee te nemen in wat je doet. Dit doet Amel door actief erop uit te gaan, ‘de verhalen van de mensen hoor je als je de straat op gaat. Achter elk beleid en alle cijfers zitten mensen en hun levens. Een buurtbakker die de klok rond moet werken om haar winkel overeind te houden, een vader die zijn kind niet altijd naar balletles kan brengen omdat zijn werkrooster onvoorspelbaar is. Het is belangrijk dat je de mensen achter de cijfers ziet ’ 

Naast haar raadslidmaatschap werkt ze sinds kort ook bij Wallaart & Kusse. Het motto dat eerlijke lobby bij kan dragen aan een betere wereld spreekt haar aan. ‘Wij allemaal kunnen op heel veel verschillende manieren invloed hebben op hoe de wereld om ons heen er uitziet, niet alleen als je in de gemeenteraad zit. Door je te mengen in het publieke debat, door de straat op te gaan, je omgeving te activeren. Ik hoop dat steeds meer mensen bewust worden dat ze echt invloed hebben op de wereld om ze heen.’. Een goede toevoeging aan het team dus. Welkom, Amel!