Het overzichtelijke, hechte team van Wallaart & Kusse opereert vanuit een zakelijk én huiselijk kantoor in de Amsterdamse wijk IJburg. Geen dag is hier hetzelfde. Voor allerlei verschillende organisaties zijn we bezig het maatschappelijke debat en de laatste politieke ontwikkelingen in kaart te brengen. Zo proberen we samen een winnende lobbystrategie vorm te geven. 

Hoe is het om onderdeel te zijn van het Wallaart & Kusse team? Daarover interviewde we een van onze stagiairs, Riekert te Velde, die sinds maart stage bij ons loopt. 

Riekert, hoe ben je tijdens je zoektocht voor een stage bij ons terecht gekomen? 

Mijn masteropleiding, Geschiedenis van Politiek en Maatschappij aan de Universiteit Utrecht, laat studenten de ruimte om een half jaar stage te lopen. Ik begon met zoeken naar stages op de zoektermen ‘politiek’, ‘beleid’ en ‘advies’. Toen stond vrij hoog in Google al meteen Wallaart & Kusse, een lobby-adviesbureau. Bij het woord ‘lobby’ moest ik wel even knipperen met de ogen, maar na het lezen van de teksten op de website was ik opeens toch enthousiast. Ik besloot om het erop te wagen in een sollicitatiegesprek, ook om te kijken of ik eigenlijk zelf daar wel zou willen stagelopen. 

Wat sprak je aan in het sollicitatiegesprek dat volgde? 

Het gesprek met Judith en Myrthe overtuigde me; dit is een kant van politieke besluitvorming die ik wil ontdekken. En daar ben ik ondertussen ruim anderhalve maand mee bezig. Het is soms wonderlijk om mee te krijgen wat er allemaal vooraf gaat aan wat je ziet in de Tweede Kamer, gemeenteraden en in het nieuws. Je hebt als student geen idee hoeveel mensen hun brood verdienen met full-time of part-time belangenbehartiging. Je wordt geconfronteerd met je eigen (politieke) opvattingen afgestoken tegen de enorme technische diepten van de werkelijke besluitvorming. 

Op welke manier krijg je als stagiair inzicht in het public affairs vak? 

Als stagiair heb je bij Wallaart & Kusse het voorrecht om bij veel overlegmomenten aanwezig te kunnen zijn, zowel intern als in videovergaderingen met opdrachtgevers. Zo krijg je de ongefilterde werkelijkheid mee van het proces waarin belangen onderdeel worden van het beleid. Daarnaast word je door je werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens het maken van een monitor, opeens bewust van alle belangen die spelen rondom een onderwerp. 

Kun je al iets delen wat je tijdens je stage hebt geleerd? 

Ik realiseer me nu dat bij elk besluit groepen mensen zijn met oprechte zorgen en wensen die betrokken willen zijn bij dat besluit. Iedereen heeft belangen, en bij Wallaart & Kusse hebben een paar organisaties aangeklopt die zo goed mogelijk hun belangen willen vertegenwoordigen.