Marieke van Duijn is Statenlid in de provincie Noord-Holland voor de Partij van de Arbeid. Zij heeft van huis uit meegekregen om zaken altijd van verschillende kanten te bekijken. Marieke is daarom blij met informatie van belangenbehartigers, vooral de voorbeelden uit de praktijk. Toch kwalificeert zij de lobby rond de provincie als marginaal. Voor wie wil gaan lobbyen, heeft zij een paar tips.

Marieke: “Denk van tevoren goed na wat bij een Statenlid past en probeer daar met je eigen doelen op aan te sluiten. En schets ook je langere termijnperspectief. Wat zou je willen en hoe dat past dat in een langetermijnvisie? Persoonlijk vind ik dat een langetermijnvisie heel belangrijk en gelukkig vinden steeds meer mensen dat.”

“Verder is het belangrijk, als je iets wil insteken, om goed af te wegen bij welke partij je dat dan wilt doen. Geef bij een partij aan bij welke partijen je jouw punt nog meer of juist niet hebt ingestoken. Dat zijn allemaal strategische overwegingen, maar ik zou daar altijd eerlijk en transparant over zijn. Ik zal op mijn beurt ook eerlijk antwoord geven of wij er iets mee willen en kunnen of dat het misschien toch handiger is om het bij een collega-fractie neer te leggen. Dus stel die vraag ook gerust.”

En laat ook eens je gezicht zien. “Bij deze wil ik ook wel de uitnodiging doen aan mensen om eens (een deel) van een vergadering bij te wonen. Je kan dan even wat mensen een hand schudden, contactgegevens uitwisselen en als er dan een keer wat speelt is het laagdrempeliger om contact met elkaar te hebben.”

Voor nu haar laatste tip: ‘Bellen of een afspraak maken, werkt gewoon het best. Mail is vooral handig voor het toesturen van stukken, voorbeelden of achtergrondinformatie.’