Door Bob van Eenennaam

Op vrijdag 16 november gaven WKPA en VPPA een training over de provincies in Nederland. Met de komende Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 in het achterhoofd, doken we in de wereld van de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning.

We startten de training met een korte geschiedenisles – essentieel om de huidige bestuursinrichting te begrijpen en daarnaast goed voor de brede ontwikkeling: in welk jaar werd bijvoorbeeld Flevoland officieel een provincie van Nederland? En wanneer splitste Holland zich op in een Zuidelijke en Noordelijke provincie?

Na de historische context kwamen de taken van de provincie aan bod. De verschillende beleidsterreinen van de provincie werden kort besproken om vervolgens de werking van alle organen binnen de provincie uit te leggen. Hoe werken Statencommissies bijvoorbeeld? Hoe ziet de begrotingscyclus van een provincie eruit? Allemaal vragen die relevant zijn voor organisaties/personen die met de provincie te maken hebben of te maken krijgen.

In het laatste gedeelte van de training hadden we oog voor het belangrijkste aspect voor de lobbyist: welke kansen liggen er voor een organisatie of een individu bij de provincie? Provincies worden met de energietransitie in het verschiet alleen maar interessanter. Hoe speel je daar op in? Welke manieren zijn er om in contact te komen met Statenleden?

Na afloop van de training werd de dag afgesloten met de vrijdagmiddagborrel.

Al met al kijken we terug op een geslaagde training. Ben jij ook benieuwd wat de provincies allemaal te bieden hebben? Of was je al langer van plan om wat met de provincies te gaan doen? Maak dan gebruik van onze training in het nieuwe jaar en zorg dat je goed voorbereid bent voor de komende Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019! Meer informatie? Neem contact met ons op!