Door Mette Vreeken en Joram Schollaardt

40-35. De senatoren waren gisteren verdeeld. Een democratische wetmatigheid – de stem van de meerderheid telt – hielp om tot een besluit te komen. Het raadgevend referendum verdwijnt uit de democratische toolkit, ondanks de aanbevelingen van de Staatscommissie Parlementair Stelsel. Het einde van het driejarige tijdperk der referenda, maar niet het einde van de invloed van de burger op de politiek. We moeten nu iets anders verzinnen als we politieke wensen, meningen of ideeën hebben en geen vier jaar willen wachten. Hoog tijd om in de onuitputtelijke poel van alternatieven te duiken. Als WKPA hebben we hierbij een topfavoriet: lobbyen.

Lobbyen is leuk, laagdrempelig en lucratief. Je hebt geen tienduizenden stemmen nodig om je idee in te brengen. Geen wc-rollen om je plan te ontvouwen. De afstand naar Den Haag lijkt soms groot, maar is in werkelijkheid nog nooit kleiner geweest. We geven je zes tips om lekker aan de slag te gaan!

1) Den Haag smacht naar jouw inbreng, wees genereus! Kamerleden hebben sterk de neiging voortdurend te laten zien dat ze de belangen van ‘het volk’ behartigen. We noemen ze niet voor niets volksvertegenwoordigers. Ze zoeken daarom uit alle macht naar ‘gewone mensen’ en ‘de wensen van de man in de straat’ die ze kunnen opvoeren op het politieke toneel om zichzelf te legitimeren en te profileren. Maak hier gebruik van!

2) Volg jouw onderwerp via de Tweede Kamer-site. Het lijkt in eerste instantie een doolhof, maar eigenlijk is de website van de Tweede Kamer zo slecht nog niet. Op de website kan je zien wat de planning is, wanneer er over jouw onderwerp gesproken wordt en welke Kamerleden er over jouw onderwerp gaan. Vergaderingen zijn live te volgen, dus plan een dagje Den Haag en breng een bezoek aan de Tweede Kamer. Vrijwel alle debatten zijn openbaar. Vuurwerk is analoog nog altijd leuker dan digitaal.

3) Blaas nieuw leven in je Twitter-account en volg je ‘targets’. Twitter groeit weer en zeker politiek gezien is het het belangrijkste sociale mediakanaal. Slechts drie Kamerleden hebben géén Twitteraccount, en een flink aantal tweet alsof hun leven ervan afhangt. Leer de standpunten van de mensen die je wil overtuigen, ontdek wat ze in hun vrije tijd doen en leg contact. Kortom: learn to fly!

4) Ontdek waar jouw kracht als lobbyist ligt. Doe de lobbystijlentest! Lobbyen, kan ik dat ook? Ja, joh. Lobbyisten zijn er in allerlei soorten en maten. Iedereen behartigt zijn belang op een manier die bij hem/haar past. Breng voordat je begint in kaart waar je goed in bent, waar je je fijn bij voelt. Misschien ontdek je wel een invalshoek waar je nog niet eerder aan gedacht hebt. Als WKPA hebben we een korte test gemaakt om hier beter inzicht in te krijgen. Invullen kost maar 2 minuten! Doe hem hier!

5) Zoek partners in crime; samen sta je sterker. Het is niet onze bedoeling terug te vallen in clichés, maar het is echt zo: samen bereik je meer. Ga dus op zoek naar degenen die hetzelfde belang hebben als jij en trek samen op wanneer mogelijk. Hoe meer mensen iets willen, hoe groter de kans dat iets lukt. Sociale media zijn hierbij bij uitstek het middel voor. Verzamel handtekeningen voor je petitie, zet een Twitteractie op of nodig collega’s en vrienden uit om te demonstreren op het Plein. Samenwerkingspartners kunnen uiteraard ook organisaties zijn, wellicht kan je op hun middelen meeliften!

6) Gewoon. Doen. Uiteindelijk is dit waar het op neer komt. Je kunt je voorbereiden tot je een ons weegt, maar schrijf gewoon die mail aan een Kamerlid, vraag een gesprek aan, plaats een petitie online of stuur een opiniestuk naar de krant. Nee heb je, ja kun je zelf regelen.

Meer weten? De Haagse kaasstolp lijkt soms ondoordringbaar, maar dit is slechts schijn. Wij fungeren graag als zaklamp. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter én vraag het kersverse boekje over sociale media aan via info@wkpa.nl. Heb je hulp nodig bij jouw lobby? Ontdek dan wat WKPA voor jou kan betekenen! Neem contact met ons op via info@wkpa.nl.  #Everydaywerelobbying